Genel Bilgi
Itır uçucu yağı tatlı, çiçeksi aroma sağlarken güzellik; sağlıklı, parlak bir cilt ve saç için yardımcıdır. Pelargonium cinsi çiçek türlerinin bir üyesi olan Itır hem güzel çiçekleri hem de parfüm endüstrisi için yetiştirilir. Itır uçucu yağı kullanımı Eski Mısır medeniyetine kadar dayanmaktadır. Mısırlılar cildi güzelleştirmek için Itır uçucu yağını kullanmışlardır. Bitkinin yaprakları ve çiçekleri genellikle tatlılarda, keklerde, reçellerde ve çaylarda aroma için kullanılmaktadır. Itır uçucu yağı; cildin temiz görünmesini ve sağlıklı saçların oluşmasını sağlayarak cilt ve saç bakım ürünlerinde kullanılır. Aynı zamanda stres hissini azaltır ve sakinleştirici özelliktedir. Doğal böcek kovucu etki gösterir.
Kullanım Önerileri
• Stres ve gerginliğinizin yüksek olduğu durumlarda, sakinleştirici bir etki için buhurdanlık veya elektrikli difüzörde suya 3-4 damla ilave ederek kokusunun yayılmasını sağlayabilirsiniz. Sakinleştirici etkisi için derinlemesine nefes alarak koklayın.
• Cildi güzelleştirmek için uçucu yağı cilde buğu şeklinde kullanabilirsiniz.
• Cildinizin pürüzsüz olmasını sağlamak için nemlendiricinize 1-2 damla ekleyebilirsiniz. 50 ml soğuk sıkım baz yağ içine 20 damla ıtır uçucu yağı ilave ederek karıştırın kırışıklıkların ve sorunlu cilt alanlarının görünümünü düzeltmek için uygulayabilirsiniz.
• Itır uçucu yağı hem kuru hem de yağlı saçlar için idealdir. Şampuanınıza ya da saç kreminize birkaç damla ilave ederek kullanabilirsiniz. Ya da kendi saç bakım yağınızı veya kreminizi hazırlarken kullanabilirsiniz.
Kullanım Şekli ve Yararları
Aromatik kokulandırma: Buhurdanlıkta veya elektrikli difüzörde 3-4 damla kullanılır.
Cilde uygulama: Cilt hassasiyetini en aza indirmek için soğuk sıkım bir baz yağ ile seyreltin ve sonra gereken bölgeye uygulayın.
Uyarılar
Cilt hassasiyeti yapabilir. Çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayınız. Gözlere, iç kulaklara ve hassas bölgelere temastan kaçının.
Aromatik Tanımı
Otsu, çiçeksi, tatlı
Elde Edilme Yöntemi
Çiçek ve yapraklarının buhar distilasyonu yoluyla elde edilir.
Ana Bileşenler
Citronellol, citronellyl formate, geraniol
Literatür
Altıntaş A., Kartal M., Aromaterapi. Türkiye Klinikleri (Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp) 2021.
Fleming T. PDR for herbal medicines. 4th ed. USA: Thomson Health Care Inc; 2009.
Evans W. C., Evans D., and Trease G. E. Trease and Evans Pharmacognosy. 16th ed. Edinburgh; New York: Saunders/Elsevier, 2009.
Tisserand R., Young R., Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals. Churchill Livingstone, 2013.