Genel Bilgi
Asya'ya özgü olan bitkinin yaprağından elde edilen Sitronella uçucu yağı, keskin, taze bir aromaya sahiptir. Güçlü haşere kovucu etkileri ile Sitronella uçucu yağı, sürüngenleri evden, cildinizden ve giysilerinizden uzak tutar. Kamp, yürüyüş ve açık hava gezilerinde kullanıldığında Sitronella uçucu yağı, böceklerin çekici bulduğu insan kokularını maskeleyerek çalışır. Sitronella yağı solunduğunda mutlu ve olumlu duygular uyandırır. Topikal olarak uygulandığında ciltte ve saç derisinde rahatlatıcıdır.
Kullanım Önerileri
• Böcekleri, özellikle sivrisinekleri uzak tutmak için Citronella uçucu yağını buhurdanlıkta veya elektrikli difüzörde suya 3-4 damla damlatarak kokusunun yayılmasını sağlayabilirsiniz.
• Topikal bir böcek kovucu olarak kullanmak için 30 damla Citronella uçucu yağını 50 ml Hindistan Cevizi Yağı ile karıştırarak cilde uygulayabilirsiniz.
• Yüzeyleri temizlemek için kullanılan sprey şişesine 3-4 damla Citronella uçucu yağını karıştırarak mutfağınızdaki veya banyonuzdaki yüzeyleri silmek için kullanabilirsiniz.
• Sitronella yağı saç ve saç derisini temizleyerek yumuşatır. Saçtaki fazla yağı ve yağlılığı gidermeye yardımcı olurken aynı zamanda kepekle savaşır ve parlaklık katar. Şampuanınıza ya da saç kreminize birkaç damla Sitronella yağı ilave ederek kullanabilirsiniz. Ya da kendi saç bakım yağınızı veya kreminizi hazırlarken kullanabilirsiniz.
Kullanım Şekli ve Yararları
Aromatik kokulandırma: Buhurdanlıkta veya elektrikli difüzörde 3-4 damla kullanılır.
Cilde uygulama: Gereken alana bir iki damla uygulayın. Cilt hassasiyetini en aza indirmek için soğuk sıkım baz yağ ile seyreltin.
Uyarılar
Cilt hassasiyeti yapabilir. Çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayınız. Gözlere, iç kulaklara ve hassas bölgelere temastan kaçının.
Aromatik Tanımı
Hafif tatlı, çiçeksi, limonsu
Elde Edilme Yöntemi
Yapraklarından buhar distilasyonu yoluyla elde edilir.
Ana Bileşenler
Citronellol, geraniol, citronellal
Literatür
Altıntaş A., Kartal M., Aromaterapi. Türkiye Klinikleri (Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp) 2021.
Fleming T. PDR for herbal medicines. 4th ed. USA: Thomson Health Care Inc; 2009.
Evans W. C., Evans D., and Trease G. E. Trease and Evans Pharmacognosy. 16th ed. Edinburgh; New York: Saunders/Elsevier, 2009.
Tisserand R., Young R., Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals. Churchill Livingstone, 2013.