Dut, ülkemizin birçok bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen antiseptik ve antioksidan özellikleriyle kanı temiz ve sağlıklı hale getiren, içerisinde bol miktarda lif bulunduran ve tedavi edici besinler arasında bilinen bir meyve türüdür. Karadeniz Bölgesi geçtiğimiz yıllarda toplamda 720 dekar toplam üretim alanı ile ülke çapında dut üretim miktarının %20’ye yakınını karşılamaktadır. Her ne kadar üretim alanı olarak daha az bir oranı olsa da Karadeniz’in özgün iklimi, sağlıklı koşulları ve temiz havasıyla dut verimi yüksektir.
Dut pekmezi ise yıllardır olduğu gibi, Karadeniz’deki yöre sakini aileler tarafından mevsiminde toplanıp geleneksel yöntemler ile hazırlanarak hem bir gelir kapısı hem de bir şifa deposu olmakta. Bu yazımızda dut pekmezi nedir? En iyi dut pekmezi nerede bulunur? Dut pekmezi faydaları nelerdir? Dut pekmezi nasıl yapılır? gibi soruların yanıtlarını siz değerli okuyucularımız ile paylaşıyoruz.
Dut pekmezi nedir?
Dut, 7’den 70’e herkesin severek tükettiği, gündelik mineral ihtiyaçlarımızı önemli ölçüde karşılayan, anemi hastalığı için de çok faydalı olan lezzetli bir meyvedir. Dut ağacının sadece meyvelerinden ziyade kendisi de birçok kullanım alanına sahiptir. Dut, meyvesi, ağacı ve pekmezi ile bizlerin hayatında da çok önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde yaygın üretimi ile insanların da geçiminde önemli bir yer tutan dut besin değerleri ve faydaları ile doğal bir şifa kaynağı. Hepimiz çocukluğumuzda bahçelerden kendi ellerimizle o narin ve lezzetli dutlardan toplamışızdır. İşte o dutlardan yapılan pekmez ise kış ayları başta olmak üzere vazgeçilmez bir besin ve koruyucu şifa deposu halini almaktadır.
Dut pekmezinin faydaları nelerdir?
Pekmez sürekli olarak tükettiğimiz ve faydalarını bildiğimiz besinler arasındadır. Özellikle siyah dutun bilinen bir çok faydası bulunmaktadır ve pekmezine ise eczane benzetmesi yapsak tam olarak anlamını bulabilir. Dut pekmezinin bilinen ve en çok bu amaçlarla tüketildiği faydaları ise şunlardır:
- Kansızlığa (anemi) iyi gelir, kan yapıcı özelliği bulunmaktadır.
- Vücut direncini güçlendirir, hastalık riskini azaltır.
- Çocukların zeka gelişimine faydalı olup gelişim çağında tüketilmesi önemle tavsiye edilir, çocukların sağlıklı büyümelerine ve kemik gelişimine fayda sağlar.
- Soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonlara karşı önemli bir besindir.
- Boğaz şişkinliğine iyi gelir.
- Mide ve bağırsakları güçlendirir.
- İdrar sökücü etkisi bulunmaktadır.
- Ağız içi yaralara ve iltihaplara faydalıdır.
- Astım, bronşit ve öksürüğe iyi gelir. Solunum yolu hastalıklarına faydalıdır.
- Bebek emziren annelerde süt artırmaya yardımcıdır.
Dut pekmezinin besin değerleri nelerdir?
Dut pekmezi, bol vitamin içeriğine sahip olduğu kadar kalsiyum, demir, magnezyum ve potasyum gibi günlük mineral ihtiyaçalrımızı da karşılamaktadır. Belirtilen rahatsızlık ve hastalıklara da bu zengin besin değerleri sayesinde şifa olmaktadır. Ayrıca unutulmamalıdır ki Karadeniz’in dillere destan suyunu, havasını, toprağını, yağmurunu ve güneşini alan dut ağaçları besin değeri bakımından en zengin ürünlerini bizlere hediye etmektedir. 100 gr dut pekmezinde ortalama bazı besin değerleri ve günlük ihtiyacınızı karşılama yüzdeleri:
- Potasyum :975 milligram / 27,9%
- Magnezyum :61 miligram / 15,3%
- Kalsiyum :108 miligram / 10,8%
- Demir :1,53 miligram / 8,5%
- Fosfor :62 miligram / 6,2%
- Selenyum :3,8 mikrogram / 5,4%
- Çinko :0,6 miligram / 4,1%
- Sodyum :49 miligram / 2%
- Protein :0.6 gram / 1,2%
Dut Pekmezi nasıl yapılır?
Karadeniz’de neredeyse her evin bahçesinde bulunan dut ağacından toplanan dutlar, aile bireyleri tarafından dikkatli bir şekilde toplanıp temizleniyor. Karadeniz’in temiz havasında odun ateşinde geleneksel yöntemler ile kazana alınan dutlar, Karadeniz kadınlarının ustalık gerektiren emekleriyle tam olarak istenilen kıvama gelinceye kadar kaynatılıyor. Süzme ve tekrar kaynatma gibi işlemlerinden de geçtikten sonra pekmez halini alan dutlar daha sonrasında şişelenerek tüketime hazır hale getiriliyor. Karadeniz’de yüzyıllardır köylülerin ve yöre halkının gelenek haline getirdiği üretim süreçlerinde dut pekmezi yine onlara büyüklerinden kalan dut ağaçlarının mahsülleri ile yapılıyor.
En doğal dut pekmezi nerede bulunur?
Karadeniz köylülerinin ve yöre insanının özenle topladığı, kaynattığı ve bizlere sunduğu dut pekmezini https://www.dogaldukkan.com/dut-pekmezi linkinden güvenle sipariş edebilirsiniz. Bu lezzet çocuklarınız tarafından da çok sevileceği ve keyifle tüketebileceği gibi sizle için de direnç ve şifa kaynağı olacaktır. Ayrıca Karadeniz yöre insanına geçim kaynağı olan dut pekmezlerini dogaldukkan.com aracılığıyla sevdiklerinize hediye edebilir, doğanın bize sunmuş olduğu bu mucizevi armağanları onlarla da paylaşabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!